Selamatkan MaLaYsiA Dan Semuanyaa...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Dr. Danial : Isu Non Muslim Masuk Masjid

Dr. Asri : Isu Non Muslim Masuk Masjid

18.2.09

Dato' Paduka Husam Musa Nafi Mungkir Janji Pada Polis ~ malaysiakini

Dato' Husam Musa menafikan beliau mungkir janji dengan pihak polis berhubung ceramah yang diadakan di Sungai Nibong, Pulau Pinang baru-baru ini. Berita pautan [di sini] atau [di sini]

Beliau berkata, "Saya dijemput berceramah, malah saya difahamkan permit telah dilulus sejak lebih sebulan lalu. Dan ceramah yang diadakan sehingga akhir tanpa sebarang masalah. Dan ketika saya berceramah berhubung isu semasa, tiada seorang pun anggota polis yang yang datang meminta supaya diberhentikan ceramah tersebut."

"Pembekuan permit ceramah sebelum ini hanya berlaku di Perak dan bukannya di negeri lain. Tidak timbul lagi soal mungkir janji sebab saya tidak pernah berjanji dengan mana-mana pegawai polis termasuk di Pulau Pinang. Ini kerana sebaik sahaja sampai pada majlis itu lebih kurang lima minit, pengerusi menjemput saya menyampaikan ceramah. Saya berceramah antara 45 hingga 50 minit sahaja."

"Saya hanya mengupas perkembangan politik semasa pada ceramah tersebut dan tidak pernah menyebut sebarang provokasi. Atas apa yang berlaku, jelas menggambarkan kerajaan cuba menafikan demokrasi di negara ini dengan menghalang rakyat mendapat maklumat sebenar. Kerana itu mereka takut sangat kepada akhbar oposisi dan program ceramah PR sehingga kerajaan mengambil tindakan merampas akhbar rasmi PAS dan KeADILan."

"Tindakan itu amat tidak adil dan bercanggah dengan normal demokrasi, sudahlah kita tidak mempunyai akhbar harian sendiri, televisyen sendiri.. ceramah pula nak disekat, mana keadilannya...?"


p/s - memang betul seperti apa yang dato' paduka Husam Musa katakan, semasa beliau berceramah pada malam itu, tiada seorang pun anggota polis memberi amaran atau tegahan agar beliau berhenti dari memberikan ceramah..saya dan rakan-rakan ada bersama mendengar ucapan ceramah beliau pada malam itu..nampak sangat polis sengaja mengada-adakan cerita serta melaporkan keadaan yang tidak betul...ingatkan media arus perdana saja yang putar belit fakta! rupanya polis pun 2 x 5...serupa jugak..!!!!

--
Ahakksss......

http://bloghijat.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails