Selamatkan MaLaYsiA Dan Semuanyaa...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Dr. Danial : Isu Non Muslim Masuk Masjid

Dr. Asri : Isu Non Muslim Masuk Masjid

23.1.10

MSK Ganti Tempat Saifuddin Nasution...???

"Assalamualaikum Bang Mat." Pagi-pagi lagi aku dapat call dari Eekmal. "Ada kat mana sekarang?"

"Waalaikumsalam. Aku ada kat Kuantang…tengah makang nasi dagang."

"Pergh..buat apa kat sana?" tanya Eekmal.

"Ada konvensyen."

"Konvensyen parti apa pulak?"

"Parti Tupperware..ha..ha..ha"

"Saya serius Bang Mat…Bos suruh datang Damansara hari ni. Dia nak jumpa." kata Eekmal.

"Gila hang!!! Aku baru sampai Kuantan…hang nak suruh aku balik KL. Kalau hang suruh Sani mai ambik aku tak pa la?"

"Nak buat macam mana Bang Mat? Bos suruh mai ni!"

"No.no.no…hang suruh dia call aku." aku suruh Eekmal bagi tau kat Anwar suruh call aku balik.

Tak sampai sepuluh minit…aku dapat call lagi. Kali ni betui-betui dari Anwar.

"Awat Mat..dah juai mahai ka?" tanya Anwar kat aku. Kalau aku ada dekat dia…dah tentu dia pegang lutut aku.

"Tak la…cuma nak balik KL dari Kuantan..bukan senang Brader. Unless ada hal penting." aku jawab.

"Memang penting la…tu pasai aku panggil hang." kata Anwar. "Ni…hang pi Kuantan buat apa? Kata Perak dah ready nak election…hang pi makan angin pasai apa?"

"Aku nak sibuk pasai apa? Bukan nak jadi calon…bukan nak urus pilihanraya. Kerja aku dah habih…la ni kerja orang parti pulak la."

"Pasai hang free…tak dak kerja…tak dak buat apa..tu pasai aku panggil hang. Aku nak hang ganti tempat Saifudin." kata Anwar.

"Ha?????" Aku tak tau sama ada Anwar dah makan ubat pagi tadi atau belum. "Crazy!! Sorry la Bos…sapa yang pegang jawatan tu la ni..memang nak huloq kepala kena sembelih." aku bagi tau Anwar.

"Pasai apa?" Anwar tanya.

"Aku dah round satu Perak. Semua dah lobi nak jadi calon dalam Perak Election. Yang tu tak pa la..bukan kerja aku. Tapi masing-masing tak dak duit. Semua dok tanya…kalau election kali ni…ada budget dari Pusat tak? Sapa nak tanggung? Tak kan aku nak tanggung kot?"

"Belum apa-apa lagi hang dah takut…kambing hang dah habih ka?" tanya Anwar lagi.

Pirrraah…tiap kali pilihanraya…kambing aku juga jadi mangsa.

"Macam ni la Bos…aku tak minat la nak jadi Pengarah Pilihanraya PKR..bagi la kat orang lain." aku kata.

"Sapa yang boleh?" Anwar tanya aku balik.

"Aaaaikkk…Ketua Umum tanya aku balik?"

"Bagi kat Fuziah Salleh la. Dulu pun masa Azmin..dia jadi Timbalan." aku kata.

"Kalau dia jadi Pengarah Pilihanraya…sapa nak handle Biro Latihan?"

"Bagi kat Dr. Z la. Promote la kawan tu sikit." aku kata.

"No.no.no..Dr. Z junior sangat. I need somebody senior." kata Anwar.

"Senior pun..kalau tak boleh nak handle nak buat apa? Baru sebulan pegang jawatan…sat lagi SPRM mai serbu ofis."

"Ok.Ok..I agree with you…bagi kat Fuziah. Then..I nak suruh Mus ganti Fuziah kat Biro Latihan. Senior sikit." kata Anwar.

Mus lagi!!!

"Hello Brader!!" aku kata kat Anwar. "Berapa tangan Mus ada? Dah jadi Pengerusi Biro Antarabangsa, Pengerusi MPN Perak…ni nak bagi dia jadi Pengarah Biro Latihan pulak! Lain la kalau dia jadi Lord Ganesh. Ada enam tangan!!"

"Fuh!! hang baca kitab Hindu jugak ka?" Anwar tanya aku lagi.

"Biasa la…aku buat Master dalam Kamasutra." aku kata.

"kah..kah..kah" Anwar gelak. Hangpa pernah tengok Anwar gelak?

"No..no..I think he can do it." kata Anwar.

Kadang-kadang aku heran dengan Anwar. Perak dah nak pilihanraya. Mus sekarang jadi Pengerusi PKR Perak hujung minggu saja. Ni dah bagi dia Pengarah Biro Latihan Pulak…mampuih la PKR Perak lagu ni.

"Up to you Brader. " aku kata kat Anwar.

"Hang nak buat apa?" Anwar tanya aku.

"Buat bodoh…" aku jawab.

Terus terputus. Lagi sekali aku jumpa dia…siap la kena bancuh.

- PerakExpress


* p/s - pada pandangan saya, tak salah kiranya blogger MSK - MatSamanKati yang berlatarbelakangkan politik seratus peratus, reformis kental, masa akan datang sebagai wakil rakyat, YB, Exco Kerajaan... hangpa nak sapa lagi jadi wakil rakyat? tokey kilang? hakim mahkamah? ulamak agung? loyer? majistret? ahlil nujum?


--
Ahakksss......

http://bloghijat.blogspot.com/
Related Posts with Thumbnails