Selamatkan MaLaYsiA Dan Semuanyaa...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Dr. Danial : Isu Non Muslim Masuk Masjid

Dr. Asri : Isu Non Muslim Masuk Masjid

2.9.08

Marhaban Ya Ramadhan..& 16 September...

Jadual Masuk Waktu Imsak & Berbuka Puasa untuk Negeri Pulau Pinang dan sewaktu dengannya...

Salam semua...



Selamat Bersahor dan Berbuka Puasa kepada muslimin & muslimat yang di panjangkan umor serta di murahkan rezeki hingga kita bertemu lagi bulan penuh keberkatan, bulan RAMADHAN AL-MUBARAK..


Kalau dikampung2 atau orang2 'LAM' a.k.a orang lama,orang veteran biasanya depa panggil bulan posa.. Yang di surau dan masjid akan mulanya 'MOREH' berbuka Puasa dan juga selepas Terawikh..



Dulunya sistem atau adat MOREH ni best masa aku kecik2 kat kampung aku ni...setiap rumah dalam kampong telah pun di jadualkan pada sekian-sekian hari untuk mai antaq,mai sedekah kat surau paling kurang 3jenis kueh ataupun hidangan..sehari musti 3 rumah akan mai antaq di surau beserta duit nak bancuh ayaq...meriah ooo time tuu..sempoii..macam2 kueh hangpa bleh makan..kenduri oooiii...



Tapi zaman canggih dan pesat telah merubah segalanya..la ni kampung aku dah tak jalankan adat MOREH cam dulu lagi..la ni dah ada orang sponsor siap 1bulan..abeh adat tradisi.. Cuma yang dok ada la ni kat masjid di area pekan aku, MOREH nasik minyak oleh golongan BERADA, SENANG LENANG, ADIK-BERADIK, SYARIKAT2, KOPERASI2 serta INDIVIDU2 tertentu yang dah dijadual siap sepanjang bulan Ramadhan ni pada sekian hari akan adakan kenduri MOREH bukak posa...




Camana pun suasana sekarang ni tak lah semeriah zaman dulu yang saling berganding bahu sesama geng kampung bergotong royong..kongsi kueh hang, kueh aku...best oo time duluuu.. La ni dah tak sesempoi dulu...


Ok..mengenai tarikh keramat 16 September lak yang dok 'countDown' lagi berapa hari lagi nih..14 HARI saja lagi, memang akan berlaku kerna berlaku dalam bulan yang penuh BERKAT iaitu bulan RAMADHAN AL-MUBARAK..tidak mustahil akan berlaku peristiwa PENUH BERSEJARAH dalam memori tanahair...jika tak silap aku, Nabi Junjungan Muhammad S.A.W pun dulu pernah menawan atau menubuhkan kerajaan ISLAM dalam bulan Ramadhan nih...Peperangan di zaman Rasullullah dulu pun banyak yang berlaku di bulan Ramadhan dan KEMENANGAN banyak dicapai di bulan yang MULIA ini...




ni lah road-tax moto aku... 16 September tuu...
(p/s: blurkan no.plate atas sebab2 keselamatan)


Yang best nyer 16 September nih tarikh 'keramat' jugak untuk aku...sebab pada tarikh tu cukai jalan a.k.a Road-Tax moto aku 'due'...hehehehe..secara kebetulan sajer tuu...Yang terkejut bukan aku sorang, malahan pak polisi trafik semasa buat spot-check via road-block pun penah terkejut dan terus tak cakap bnyak suroh aku cepat2 jalan..ok,ok,ok katanyaa...hahahaha...dia pon phobia kot dengan tarikh tu...


Camana pun kita nantikan tarikh 16 September ni bakal merubah seantero Malaya ke ARAH MALAYSIA YANG ADIL...!!!! REFORMASI...!!!!!! REFORMASI...!!!!! REFORMASI...!!!!!




Hehehe.....ApSeRe....

5 ulasan:

matcomot berkata...

roadtax mati 16.9.08?

perghhhh tak yah la hang p renew.dngr cita roadtax terus mansuh semua kenderaan lepas ni.

aloha baru balik p penang semlm.kul 4 ptg.dia p kelate dgn aku

Hijat Penang @ Panjang. berkata...

salam mat..

Hah la tu..takkan road-tax moto yang rm2 inggit pun x bleh mansuh terus kot..?? K'jaan yang dok ada la ni yang tu pun payah nak pikiaq ka??? RM2 ketoi saja..bukannya rm2juta...

~*♥ UmmiAnni :: HaniNasution♥*~ berkata...

salam ijat..

selamat berpuasa dan menjalankan ibadah di bulan mulia ni...semoga bertambah iman dan taqwa..

lawak tol la polis la ni ekk...apa la sgt tarikh '16 sept.' tu kan...ntah2 dia risau kalau tumbang BN takut hang kutil dia bila PR jadi kerajaan nanti..hahahaha

Zulfadzli berkata...

elok le 2...... pas ni roadtax hang 2 letak frame pas2 gantung kat ruang tamu rmh hang 2.........
hehehehehe jgn mare bln2 posa ni

Hijat Penang @ Panjang. berkata...

salam zulfadzli...

Ikot2 nya road-tax tu dah MATI kena la SIMPAn...cam hang kata tu ok gak boh frame..ya tu no hal..TAPI yang masalah-nya walaupun road-tax DuaInggit takyah bayaq lepaih ni..Insuran-nya kena BAYAQ jugak laaaa....huwaaaaaa...!!!!

Related Posts with Thumbnails