Selamatkan MaLaYsiA Dan Semuanyaa...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Dr. Danial : Isu Non Muslim Masuk Masjid

Dr. Asri : Isu Non Muslim Masuk Masjid

6.5.09

7 Mei : Hari 1 Malaysia Gelita... ~ malaysiakini

KUALA LUMPUR, 5 Mei: Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) mengajak seluruh rakyat Malaysia untuk berkabung pada 7 Mei 2009 ( Khamis) dengan berpakaian hitam sepanjang hari yang dinamakan 1MalaysiaGelita.

Ini bertujuan untuk menunjukkan protes kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak terhadap apa yang berlaku di Perak.

Selain daripada itu, warna hitam itu juga melambangkan protes terhadap pengambilan kuasa oleh pihak Barisan Nasional di negeri Perak.

Pada sidang media di Dewan Perhimpunan Cina sebentar tadi, penyelaras program, Wong Chin Huat berkata bahawa slogan Najib sebagai "1Mmalaysia: Rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan" sebagai bahan lawak bagi rakyat Malaysia kini.

Ini kerana Najib sendiri tidak mempraktikkan slogan tersebut.

Bagi Bersih, kata Wong, Najib langsung tidak memperjuangkan rakyat dan tidak mementingkan hak rakyat terutama hak para pengundi di negeri Perak.

Beliau juga menyeru rakyat Malaysia supaya turut sama di dalam protes itu dengan memakai pakaian hitam dan menunjukkkan bahawa rakyat Malaysia menentang sebarang pencerobohan demokrasi dan sekatan ke atas media.

Selain daripada itu, wakil gabungan Bersih juga mencadangkan pembubaran DUN Perak dan adakan semula pilihan raya.

Turut menyokong 1MalaysiaGelita ialah Centre for Orang Asli Concerns, Centre for Policy Initiatives (CPI) dan juga Anwar Ibrahim Club (AIC).

Sidang media itu juga disertai oleh Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Phua, Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching, Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr. Dzulkifly Ahmad, Ahli Parlimen Subang, S.Sivarasa, Li Yoon dari Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor dan Dr Lim Teck Ghee, pengarah CPI.

Dalam sidang media itu juga kesemua wakil Bersih mengecam tindakan sekatan media terhadap liputan Dun Perak serta mendesak Najib supaya menyelesaikan segera kemelut yang melanda negeri Perak.sumber dari : Siasah Daily


--
Ahakksss......

http://bloghijat.blogspot.com/

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails