Selamatkan MaLaYsiA Dan Semuanyaa...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Dr. Danial : Isu Non Muslim Masuk Masjid

Dr. Asri : Isu Non Muslim Masuk Masjid

20.10.09

Mengapa Pakatan Rakyat Perak Tumbang...??? ~ malaysiakini

Kita semua tahu apa yang berlaku di Perak. Tetapi ramai yang tidak tahu, mengapa ia berlaku.

Sekiranya anda masih ingat, ianya mengambil masa seminggu untuk kerajaan baru di Perak dan Selangor mengangkat sumpah selepas pilihanraya umum Mach 2008. Kedua-dua Sultan dinegeri ini mahu 'membincangkan' terlebih dahulu dengan ADUN-ADUN Pakatan Rakyat.Sultan kemudiannya meletakkan beberapa syarat sebelum bersetuju untuk melantik Pakatan Rakyat sebagai kerajaan negeri yang baru.

Jurang masa selama seminggu itu telah memberika masa kepada kerajaan negeri yang lama iaitu Barisan Nasional untuk memindah dan memusnahkan banyak bukti-bukti penyelewengan yang dilakukan sebelum ini.

Kelewatan selama seminggu ini juga membolehkan Barisan Nasional menawarkan kemungkinan untuk Umno bergabung dengan Pas untuk membentuk kerajaan baru di Selangor dan Perak. Malah, Umno bersetuju memberikan kerusi Menteri Besar kepada Pas dikedua-dua negeri ini. dan kemuncaknya, Umno malah bersetuju untuk membenarkan Pas melaksanakan undang-undang Islam dikedua-dua negeri ini.

Tetapi, Pas terus bersama dengan dua rakan mereka, PKR dan DAP didalam Pakatan Rakyat dan menolak tawaran Umno. Akhirnya, kedua-dua Sultan tidak mempunyai pilihan melainkan menerima Pakatan Rakyat sebagai kerajaan baru di Perak dan Selangor. Tetapi ini tidak menghentikan mereka dari terus merancang dibelakang tabir tentang bagaimana untuk menjatuhkan kedua-dua kerajaan ini.

Sultan Selangor agak bersedia untuk menerima keadaan yang berlaku. Tambahan pula, Pakatan Rakyat Selangor mempunyai majoriti yang cukup banyak dan agak susah untuk membeli ramai Ahli Dewan Undangn Negeri. Tetapi, Perak agak berlainan sama sekali. Majoriti yang diperolehi oleh Pakatan Rakyat Perak amat sedikit berbanding Selangor.

Sebaik saja kerajaan baru dibentuk di Perak, Sultan Perak mula meminta macm-macam. Kerajaan Pakatan Rakyat Perak bersedia bertolak ansur, demi menjaga hubungan baik dengan istana. Tetapi apa yang diminta oleh Sultan dan kerabat diraja agak berlebihan dan kerajaan Pakatan Rakyat Perak tidak mempunyai pilihan melainkan menolak permintaan Sultan.

Dan ini menyebabkan Sultan murka. Dan apabila Pakatan Rakyat Perak kehilangan majoriti di Dewan Undangan Negeri, Barisan Nasional mempunyai jalan yang amat mudah untuk mendapatkan perkenan untuk Barisan Nasional membentuk kerajaan baru.

Pada mulanya, Sultan Perak tidak begitu pasti sama ada hendak menyingkir kerajaan Pakatan Rakyat dan memilih Barisan Nasional. Apabila Menteri Besar, Nizar Jamaludin berjumpa dengan Sultan dan memohon Dewan Undangan Negeri dibubarkan untuk membolehkan pilihanraya baru diadakan, Sultan meminta masa untuk membuat pertimbangan. Tetapi sebaik saja selepas itu, Najib Tun Razak berjumpa Sultan dan mempengaruhi Sultan untuk menolak permohonan Pakatan Rakyat untuk membubarkan Dewan Undangan Negeri, sebaliknya melantik Barisan Nasional untuk membentuk kerajaan yang baru.

Taktik Najib amat mudah. Nazrin, anak kepada Sultan Azlan Shah, tidak sepatutnya menjadi Raja Muda. Dan ini bermakna, dia tidak sepatutnya menjadi Sultan kelak. sekiranya Sultan Azlan mangkat. Kerajaan Pusat tidak akan menyokong Nazrin sebagai Sultan Perak seterusnya. Lihatlah apa yang berlaku di Negeri Sembilan. walaupun Yamtuan melantik anaknya sebagai Raja Muda, tidak bererti dia akan menjadi Yamtuan.

Oleh itu, sama ada Nazrin boleh menjadi Sultan atau tidak bergantung kepada hubungan baik dengan kerajaan Pusat. Tetapi hubungan baik itu hanya boleh diperolehi sekiranya Barisan Nasional menjadi kerajaan negeri. Kalau Pakatan Rakyat masih lagi menjadi kerajaan negeri, maka Nazrin terpaksa membayar harganya apabila tiba masa untuk menggantikan bapanya.

Tambahan pula, Sultan dan keluarganya telah meminta banyak perkara dari kerajaan Pakatan Rakyat, semuanya telah ditolak. Umno pula akan memastikan bahawa semua permintaan Sultan dan keluarganya akan dipenuhi sekiranya Barisan Nasional dipilih sebagai kerajaan negeri.

Dan dengan itu, Pakatan Rakyat menemui ajalnya di Perak. Sultan memilih Barisan Nasional sebagai kerajaan negeri yang baru dan Pakatan Rakyat menjadi pembangkang.

Apakah permintaan Sultan dan keluarganya yang ditolak oleh Pakatan Rakyat dan sebaliknya diterima oleh Barisan Nasional? Mari kita tengok, dalam masa beberapa bulan saja, Sultan dan keluarganya tiba-tiba menjadi salah satu keluarga diraja yang terkaya di Malaysia, sebaik saja Pakatan Rakyat tumbang.

1. Umno menghadiahkan kepada Sultan sekeping tanah yang dikenali sebagai lot 183578. Tanah seluas kira-kira 600 ekar ini terletak di Tanjung Tualang, dalam daerah Kinta. Tanah ini telah di berikan kepada salah seorang proksi Sultan yang bernama Mohamed Khaair Johari Hj. Osman.

2. Umno menghadiahkan kepada Sultan konsesi balak seluas 1,000 ekar yang terletak di Ulu Kenderong, Gerik, Hulu Perak, disepanjang lebuhraya Gerik-Kupang. Konsesi ini pada mulanya diberikan kepada Universiti Utara Malaysia. Walaubagaimanapun, pemberian ini ditarik balik dan diberikan kepada Pusat Kreatif Kanak-Kanak dimana Pengerusinya ialah Raja Datuk Seri Ashman Shah Ibni Sultan Azlan Shah.

3. Umno menghadiahkan kepada Sultan tujuh konsesi balak di kompartmen 39, 41, 42, 43, 44, 45 dan 49 di Hutan Simpan Kenderong di Hulu Perak. Ketujuh-tujuh lot ini, yang berjumlah kira-kira 600 ekar, diberikan kepada dua syarikat proksi Sultan - Syarikat Zotonjaya Sdn Bhd dan Kibaran Wang Sdn. Bhd.

4. Umno akan meluluskan satu cadangan penghutanan semula (reforestation) yang melibatkan 10,781 hektar. 5,781 hektar terletak di Hutan Simpan Gunung Besout, di selatan Perak wementara 5,000 hektar lagi di Pondok Tanjung dalam daerah Larut Matang. Syarikat yang akan mendapat projek ini ialah Permatang Utama Sdn. Bhd (nombor syarikat 513583-D) dimana Pengerusi Eksekutifnya ialah Datuk Seri Ismail Farouk Abdullah, menantu kepada Sultan Azlan Shah).

5. Berikutan dengan itu, Datuk Seri ismail Farouk Abdullah dibenarkan untuk mengambil alih Hotel Casuarina milik kerajaan negeri dengan harga yang paling murah iaitu RM43 juta dimana harga sebenar jauh lebih tinggi dipasaran terbuka. Hotel tersebut terletak dikawasan paling strategik di Ipoh malah harga tanah lapang saja mempunyai nilai yang amat tinggi.

Keluarga Diraja Perak bukan orang susah. Tetapi nampaknya mereka tamak. Raja datuk seri Eleena Azlan Shah merupakan Pengarah kepada Gamuda Berhad dan juga merupakan orang ke 25 kaya di Malaysia dengan harta bernilai RM773 juta. Ini menjadikan beliau wanita kedua terkaya di malaysia selepas Puan Sri Chong Chook Yew, yang menduduki tangga ke 18 dengan harta bernilai RM1 billion.

Gamuda Berhad juga telah diberikan kontrak bernilai lebih RM10 billion. Ia juga mengurus dan menyelenggara lebuhraya sepanjang 230 kilometer dan juga merupakan pemaju hartanah di empat projek bandar baru yang melibatkan lebih dari 30,000 rumah.

Itulah kisahnya. Rakyat Perak, khususnya orang Melayu, merasakan bahawa pembangkang tidak menunjukkan hormat kepada Sultan. Apa yang tidak diketahui oleh mereka ialah Sultan tidak seharusnya diberikan penghormatan. Dan ramai juga yang tidak tahu mengapa Sultan mahukan Pakatan Rakyat disingkir di Perak.

Sekarang, kita berharap, rakyat Perak tahu apa yang berlaku.

(Artikel diatas adalah terjemahan daripada artikel asal Raja Petra "Why the Pakatan Rakyat government was brought down in Perak" yang disiarkan di Malaysia Today)


--
Ahakksss......

http://bloghijat.blogspot.com/

10 ulasan:

Unknown berkata...

Penyebar fitnah ini perlu diambil tindakan ISA dengan segera

Tanpa Nama berkata...

fakta itu fakta, cikgu sudah bersara tak pergi siasat kejituan, periksa dulu, jangan buta-buta kata fakta itu bukan fakta. jangan jadi kuncu buta hati dan mata, penipu dan pendusta terulung ialah umpuno.....jangan ikut jejak langkah dibuta-buta lagi!!!Insaflah guru yang berbenak!!!!

jangan hanya tahu memaksa dan menyeksa dan gunakan ISA. jika seisi keluarga cikgu ditangkap ISA, baru tahu kezalimannya!!!Jahillah guru yang sudah terpesong benak, sudah berjuta murid dijahanamkan oleh guru yang dikawal oleh UMPNO yang jijik!!!Guru yang sedemikian rupa amat mengaibkan.

Ribuan Murid-murid dianiayah dan dibisakan oleh guru jahil. Fakta yang menggemparkan !!!

Tanpa Nama berkata...

Guru yang menjahanamkan generasi, inilah satu fakta lagi menggemparkan dan mengaibkan.. Guru jahil dan berbisa lagi teruk dan membawa sengsara kepada masyarakat Melayu dan Malaysia!

Tanpa Nama berkata...

Guru besar, guru kanak sekolah menengah banyak telah dikawal oleh UMPNO yang jijik.....berhati-hati generasi baru dan penjaga anak!!!!!!

Pembisa dan pendusta minda anak generasi baru---guru bertopeng UMPNO!!!

Yang amat jijik dan membisakan benak!!!!!!!!!!!!! Satu Penjahaman, satu pendustaan dan satu pembisaan minda generasi oleh guru dan kementerian jijik!!!!!!!!!!!!!

Satu pembisaan!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Guru besar, guru kanan sekolah menengah masaii, johor bahru dulu sokong kuat UMPNO...ramai guru kanan di JOHOR sokong UMPNO.......jagalah pencacai dan pengampu yang mengaibkan ini.. Kini ada ramai lagi guru besar, guru kanan, guru bahasa melayu yang sokong UMPNO....tak ajar dengan betul tapi main politik dan berasuah...korup teachers...guru rasuahwan malaysia terulung!!

Sekolah menenagh di johor harus ebrhati-hati, penjaga juga harus membantah dan menangkap guru besar yang bertopeng UMPNO>>>>>biar masyarakat mengetahui kemunafikan guru besar, guru kanan ini!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Bongkarlah guru besar Johor dan mana-mana yang mengampu dan diikat oleh UMPNO......bongkarlah kejijikan mereka........guru-guru juga harus membongkar kejijikan guru besar yang bertopeng UMPNO jijik dan penipu masyarakat dan penjaga!!!!

Bongkar jangan ditipu gurukanan, guru bahasa yang bertopeng!!!!!

Tanpa Nama berkata...

GURU KANAN YANG SOKONG DAN MENJADI KUNCU UMPNO AMAT BAHAYA KPD MASYARAKAT DAN NUSA..........BONGKAR !!!!

Tanpa Nama berkata...

GURU BERSARA ....pandangan encik tak betul dan semata-mata hanya tahu ISA yang zalim!

pandangan encik membawa mesej yang tak relevan!

Guru harus berpandangan rasional dan menghormati fakta!

sila dan pergilah membuat siasatan dulu, periksa kamus yang sudah lama tak dipakai, cucilah otak dan benak yang sudah karat........

Dunia ini bukan lagi tahun 50'an.

Bangun dan terjaga dari mimpi....jangan mimpi siang lagi!!!

Nasib, saya dan ramai tak jadi murid encik yang berfikiran sempit lagi memesong.

Canser vs B17 berkata...

Salam Hijat,

Sultan/Raja2 nih..., perlu kah dalam zaman sekarang ni, apa fungsi depa untuk rakyat.

Macam membazir duit kerajaan/rakyat ja...?

abe MIE 'TERJAH' berkata...

lantik anwar jadi raja...senang ambil komisen dengan magnum RM50 juta

Related Posts with Thumbnails