Selamatkan MaLaYsiA Dan Semuanyaa...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Lakaran Zunar semasa didalam Lokap Polis...

Dr. Danial : Isu Non Muslim Masuk Masjid

Dr. Asri : Isu Non Muslim Masuk Masjid

16.9.08

Pembetukan Kerajaan: Kenyataan Penuh Anwar Ibrahim


Selasa, 16 September 2008
— KENYATAAN MEDIA UNTUK EDARAN SEGERA—

PETALING JAYA, MALAYSIA, 16 SEPTEMBER 2008
Hari ini rakyat Malaysia menyambut Hari Malaysia- hari di mana negara kita menjadi satu dan rakyatnya bersatu. Hari ini mempunyai makna baru. Selepas bertahun berjuang, melawan sistem yang dilanda dan mengabaikan prinsip keadilan- kita sekarang berada diambang kemenangan. Hasrat kita untuk membina semula negara dan menyatu padukan rakyat Malaysia sebagaimana yang dicita-citakan oleh pejuang-pejuang kemerdekaan sudah semakin dekat.

Keadaan ekonomi yang merudum jatuh dengan kadar pengangguran dan inflasi yang tinggi telah menyebabkan rasa tidak puas hati rakyat yang meluap-luap. Hubungan antara kaum menjadi tegang, diburukkan lagi dengan propaganda oleh media yang dikawal oleh kerajaan. Pentadbiran sekarang gagal untuk menawarkan jawapan buat negara kita keluar dari kedudukan sukar ini.

Pakatan Rakyat yakin dapat menyelamatkan Malaysia dari masalah ekonomi dan politik berbaur perkauman. Kami akan melaksanakannya secara bertanggungajwab, menuruti prinsip undang-undang dan tidak akan sama sekali menjejaskan keselamatan dan kestabilan negara dan rakyat negara ini.

Pakatan Rakyat kini memiliki majoriti yang selesa untuk membentuk sebuah kerajaan baru yang stabil. Kerajaan baru yang mencerminkan masyarakat Malaysia yang majmuk.

Jesteru itu kami ingin duduk semeja dengan Perdana Menteri Abdullah Badawi untuk melaksanakan peralihan kuasa secara bertanggungjawab, lancar dan aman. Hasrat ini telah kami sampaikan kepada Perdana Menteri melalui surat yang dikirimkan jam 2.30 petang semalam.

Dengan mandat ini kami bertekad untuk melaksanakan peralihan kuasa yang aman. Kami tidak ingin berulangnya peristiwa yang berlaku sewaktu mengambil alih kuasa di negeri Perak dan Selangor, di mana dokumen milik kerajaan negeri di lupuskan oleh pentadbiran terdahulu.

Kami mengingatkan kepada elemen radikal di dalam Barisan Nasional agar tidak menyalahgunakan kuasa serta menahan para penyokong Pakatan Rakyat. Penyiasatan yang dibuat secara tergesa-gesa oleh BPR terhadap Dato Seri Yong Teck Lee selepas mengumumkan akan membuat undi tidak percaya terhadap Dato Seri Abdullah Ahmad Badawi merupakan di antara taktik yang kita tolak.
Penggunaan ISA terhadap Ahli Parlimen Teresa Kok merupakan contoh untuk menghalang perubahan dengan tidak mengikut lunas-lunas perundangan.

Jesteru itu kami ingin duduk semeja dengan Perdana Menteri Abdullah Badawi untuk melaksanakan peralihan kuasa secara bertanggungjawab, lancar dan aman. Hasrat ini telah kami sampaikan kepada Perdana Menteri melalui surat yang dikirimkan jam 2.30 petang semalam dan kami menuntut beliau memberi perhatian terhadap beberapa perkara seperti berikut :

1) Agar Barisan Nasional tidak menghalang ahli parlimennya dari bertindak menurut suara hati mereka, hak yang dijamin undang-undang serta keputusan yang mereka buat tanpa paksaan;

2) BN tidak boleh menggunakan Akta Keselamatan Dalam Negeri untuk menahan ahli parlimen yang berhasrat untuk menyertai Pakatan Rakyat atau ahli parlimen Pakatan Rakyat yang berjumlah 82 itu;

3) Kerajaan BN tidak seharusnya menggunakan kuasa darurat, kuasa polis, atau menggantung perlembagaan mahupun membubarkan parlimen di dalam usaha mereka untuk menghalang Pakatan Rakyat dari berkuasa;

4) Dan Kerajaan Barisan Nasional tidak membuat sekatan jalan raya dan menghalang ahli parlimen, dari memasuki parlimen dan juga institusi-institusi kerajaan lainnya.

Kami yakin Perdana Menteri berkongsi keperihatinan yang sama terutamanya berkenaan kebajikan rakyat dan keselamatan negara. Kami percaya beliau akan memastikan Barisan Nasional bertindak mengikut perlembagaan dan prinsip-prinsip demokratik demi memastikan peralihan kuasa yang aman, serta tiada tindakan sabotaj untuk menghalang hasrat rakyat ataupun menggunakan retorik berbaur perkauman.

Kami menyeru masyarakat di semua lapisan agar memahami hasrat kami semata-mata untuk kebaikan negara ini. Saya juga ingin mengingatkan media massa jangan lagi berada di dalam penafian dengan meneruskan propaganda bahawa kami berbohong. Kita sekarang berada dalam era baru maka saya menyeru media massa meninggalkan tabiat lama dan mengambil iltizam untuk meningkatkan professionalisme kewartawanan.

Selepas pertemuan dengan Perdana Menteri, kami berhasrat untuk meneruskan gerak kerja kami sebagaimana yang digariskan oleh Perlembagaan Persekutuan di dalam kami membentuk kerajaan baru dengan perkenan Yang Di-Pertuan Agong.

ANWAR IBRAHIM
Ketua Pembangkang
Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat

2 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum

hari ni dah 16september, perhimpunan sepena penubuhan malaysia telah berlaku, sidang akhbar dato sri anwar pun sudah berlalu, namun rakyat masih setia menunggu.

menunggu apa yang bakal berlaku pada tanah tumpah darahku....

begitupun ada makhluk2 tuhan yang berkata hari dah berlalu namun tiada apa yang berlaku....bukan mereka hendak bersyukur kerana masih duduk atas kerusi bangku, yang konon dipilih rakyat yang bersatu.

bagi mereka sekarang menuduh si anwar penipu, senyum sakan terbuka mulut meleleleh air liur sampai basah dagu....

depa kata rakyat kena tipu...biaq pi depa kata macam tu...sampai depa lupa siapa TUHANKU, mengatur alam tiada keliru. haaa...haa...haa..anwar penipu (depa kata).

Tuhan biaq depa dok atas sat, bagi depa syok dgn lupa tu semua tektik belaka....kuranglah bijak kalau kita nak buat sesuatu yang besaq macam ni kita bagitau tarikh yang tepat, so la ni depa ingat benda ni tak jadi, jadi depa boleh goyang kaki, takpa kita tunggu hongkong MP mali, time tu kita terus annouce...biaq depa terkejut. mari kita bermain dengan tarikh.

so bila jadi keadaan macam ni, baru kita tau depa ni jenis pemimpin yang gelabah, kelam kabut atuq strategi...patut la batu kecik tengah laut pun boleh terlepas...punya malas punya pemimpin, naik pun sebab undi tapi bila dah berpangkat lupa diri, ceh...

bagi aku walaupun hari ni tak jadi, tapi kira PR dah menang dari strategi dan psikologi...tak pa kita biaq depa ralit dulu...bagi depa tidoq lena dulu, kita teruskan munajat, insyaALLAH, ALLAH akan memberi apa yang hambanya usahakan.

akhirnya, biaq depa terus leka, sat lagi kita terepa. biaq depa terus gabra, lintang pukang lari takdan nak bawak apa.

wassalam

Hijat Panjang... berkata...

salam sahabat albinjayie..

Ya..betoll..!!! Saudara amat memahami akan perang psikologi pakatan rakyat.. Tapi aku kecewa ada pimpinan dalam Pakatan yang tak bersetuju malahan menidakkan PR akan ambik alih k'jaan sediada..apa punya jenih ni sheikh..??? Dalam Malaysiakini ada yg Tok Guru hentam dalam ceramah tuu...

Related Posts with Thumbnails